Wat zijn kunststof of plastic glazen?

4 april 2024 - Leestijd 6 min.

Je laat je glas vallen op het terras of op een feestje, maar tot je verbazing valt deze niet kapot! Hoe is dat mogelijk? Als je het glas van de vloer pakt voel je het pas, het lijkt wel een kunststof glas.

Wat zijn kunststof glazen? Een kunststof drinkglas is gemaakt van plastics. Daarom wordt een kunststof glas ook wel een plastic glas genoemd. Het ziet eruit en het voelt ook als een traditioneel glas, maar dan eigentijdser en praktischer. Een kwalitatief kunststof glas is vaak bijna niet te onderscheiden van een echt glas. 

In deze blog duiken we dieper in de wereld van kunststof drinkglazen en ontdekken we waarom ze steeds populairder worden voor de eigenaar van een horecazaak of eindgebruiker.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van kunststof of plastic glazen?

Bij het aanschaffen van kunststof glaswerk voor je (verhuur)bedrijf, vereniging of restaurant zijn er een aantal zaken belangrijk om op te letten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 

  1. Lijkt het kunststof of plastic glas op echt glas?

De innovatie in kunststof glaswerk heeft geleid tot glazen die niet alleen duurzaam en praktisch zijn, maar ook opmerkelijk echt aanvoelen en eruitzien. Deze uitstraling is te danken aan geavanceerde productietechnieken en de gebruikte materialen die zijn ontworpen om de look en feel en zelfs geluid van traditioneel bierglas na te bootsen.

De manier waarop kunststof glazen echt aanvoelen, gaat verder dan alleen hoe ze eruitzien. Het gaat om de complete ervaring van het glas. Van het serveren tot vasthouden en drinken. Bij de meeste kunststof glazen gaan duurzaamheid en stijl hand in hand. Wanneer je meer gevoel bij het glazen wilt krijgen is het verstandig een sample aan te vragen.

 

  1. Kan het plastic tegen hitte?

Hittebestendigheid bij kunststof glazen voor warme dranken of reiniging is een belangrijk aandachtspunt. De meeste moderne kunststof glazen ontworpen met het oog op gebruiksgemak, en velen van hen bieden aanzienlijke hittebestendigheid.

De meeste materialen in kunststof glazen en bekers zijn bestand tegen de temperaturen van warme dranken, zoals koffie en thee. Dit maakt kunststof glazen geschikt voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten. Het is echter nog steeds aanbevolen om de specifieke hittebestendigheid van het geselecteerde kunststof glas te controleren voordat je het gebruikt voor warme dranken, om zeker te zijn van een optimale ervaring zonder risico op vervorming.

 

  1. Van welk materiaal is het kunststof glas gemaakt?

Een kunststof glas kan van verschillende plastics gemaakt worden. Elke plastic heeft zijn eigen kenmerken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Polycarbonaat:

Polycarbonaat heeft een hoge slagvastheid, is bestand tegen breken en barsten, en vertoont uitstekende hittebestendigheid. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in toepassingen waar stevigheid, helderheid en duurzaamheid vereist zijn, zoals bij de productie van kunststof glazen. Bij Riké is het festivalglas gemaakt van deze plastic.

Acryl (PMMA)

PMMA staat bekend om zijn helderheid en duurzaamheid, waardoor het vaak wordt gebruikt als een alternatief voor glas. Het is bestand tegen breken en barsten, en het kan in verschillende vormen worden gegoten.

Melamine:

Melamine is een stevig en lichtgewicht kunststof dat vaak wordt gebruikt voor buiten- en kampeerglazen. Het is bestand tegen breken, barsten en krassen, waardoor het geschikt is voor herhaaldelijk gebruik in ruwere omgevingen. Melamine is een populair materiaal voor kunststof glazen vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, vooral in situaties waar breukbestendigheid en een casual uitstraling belangrijk zijn, zoals bij picknicks, barbecues en buitenactiviteiten.

 

  1. Hoe duurzaam is een kunststof of plastic glas?

De duurzaamheid van een kunststof glas hangt af van veel verschillende factoren, zoals de productie, het materiaal, het transport en het uiteindelijke gebruik. Over het algemeen kan geconcludeerd worden dan een kunststof glas op de lange termijn gunstiger is voor het milieu. Zie hieronder de toelichting:

 

Normaal glas:

Productie: De productie van glas vereist hoge temperaturen voor het smelten van grondstoffen, zoals zand, soda en kalksteen. Dit proces kan veel energie verbruiken en bijdragen aan CO2-emissies.

Transport: Glas is zwaarder dan kunststof, wat resulteert in hogere transportkosten en CO2-uitstoot tijdens distributie.

Levensduur: Traditioneel glas is breukgevoeliger en gaat over het algemeen minder lang mee dan kunststof glas, wat ervoor zorgt voor meer productie wanneer het glas vaker vervangen moet worden.

 

Kunststof of plastic glas:

Productie: De productie van kunststof glazen vereist doorgaans minder energie dan glas, maar dit varieert afhankelijk van het gebruikte kunststofmateriaal.

Recyclebaarheid: De meeste kunststoffen kunnen worden gerecycled, wat de impact op de CO2-voetafdruk kan verminderen als ze op de juiste manier worden afgevoerd en hergebruikt.

Levensduur: Kunststof glas is steviger, is geschikt voor hergebruik en gaat langer mee, wat gunstig is voor het milieu.

 

Kan ik informatie over kunststof of plastic glazen ontvangen?

De tijd dat een glas breekt nadat je ‘m laat vallen is voorbij. Ben je ook zo enthousiast en wil je meer informatie ontvangen over kunststof of plastic glazen, zie onze website voor alle soorten en maten. Wil je graag een kunststof glas testen? Van de meeste glazen kunnen we je een sample opsturen. Vraag gerust naar de mogelijkheden!