Wat zijn kunststof of plastic glazen?

4 april 2024 - Leestijd 6 min.

Je laat je glas vallen op het terras of op een feestje, maar tot je verbazing valt deze niet kapot! Hoe is dat mogelijk? Als je het glas van de vloer pakt voel je het pas, het lijkt wel een kunststof glas.

Op een gezellige zomeravond laat je per ongeluk je glas vallen. Nu blijkt dat deze niet kapotvallen is. Hoe kan dat nou? Zodra je je glas oppakt, merk je dat de glazen van kunststof gemaakt zijn.

Wat zijn kunststof glazen? Deze kunststof glazen zijn gemaakt van plastics. Hierdoor wordt zo’n kunststof glas ook wel een plastic glas genoemd. Het glas lijkt op een traditioneel glas, maar ze zijn eigentijdser en praktischer. Een goed kunststof glas lijkt enorm veel op een normaal glas. 

In deze blog wordt alles over kunststof glazen uitgelegd en komen jullie er achter waarom ze steeds populairder worden voor horecazaken of andere eindgebruikers.

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van kunststof of plastic glazen?

 

Bij het aanschaffen van kunststof glaswerk voor jouw gelegenheid zijn er een aantal specifieke dingen belangrijk om op te letten. Hier staan ze op een rijtje:

 

Lijkt het kunststof of plastic glas op echt glas?

 

Door de ontwikkeling in kunststof glazen, zien de glazen er niet alleen praktisch uit, maar hebben ze een realistische uitstraling. Deze uitstraling komt door verontwikkelde productietechnieken en materialen die lijken op een normaal glas. De manier waarop kunststof glazen echt aanvoelen, gaat verder dan alleen hoe ze eruitzien. Het gaat om de complete ervaring van het glas. Van het serveren tot vasthouden en drinken. Bij de meeste kunststof glazen gaan duurzaamheid en stijl hand in hand. Wanneer je meer gevoel bij het glazen wilt krijgen is het verstandig een sample aan te vragen.

 

Kan het plastic tegen hitte?

 

Hittebestendigheid bij kunststof glazen voor warme dranken of reiniging is een belangrijke dealmaker of -breaker. De meeste kunststof glazen zijn hittebestendig, ideaal!Check bij het aanschaffen van glazen wel even of de hittebestendigheid erbij staat vermeld.

 

Van welk materiaal is het kunststof glas gemaakt?

 

Een kunststof glas kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Elke plastic heeft zijn eigen kenmerken. Hier staan ze op een rijtje:

Polycarbonaat:

Polycarbonaat heeft een hoge slagvastheid, is bestand tegen breuk, en is zeker hittebestendig. Een glas van polycarbonaat staat bekend om z’n stevigheid. Bij Riké is het festivalglas gemaakt van deze plastic.

Acryl (PMMA):

PMMA staat bekend om zijn helderheid en duurzaamheid. Dit wordt vaak als alternatief voor glas gebruikt. Het glas is niet te breken en het kan in verschillende vormen worden gegoten.

 

Melamine:

Melamine is licht en stevig. Het wordt vaak gebruikt voor buiten- en kampeerglazen. Het glas is onbreekbaar en krasvast, waardoor het glas lang mee gaat.Melamine is een populair materiaal voor kunststof glazen, omdat het zo duurzaam is.

 

Hoe duurzaam is een kunststof of plastic glas?

 

De duurzaamheid van een kunststof glas hangt af van veel verschillende factoren. Een aantal factoren zijn de productie, het materiaal, het transport en het uiteindelijke gebruik. Een kunststof glas is over het algemeen beter voor het milieu. Zie hieronder de toelichting:

Normaal glas:

Productie: Grondstoffen, zoals zand, soda en kalksteen, worden op hoge temperaturen gesmolten. Dit proces kan veel energie verbruiken en bijdragen aan CO2-emissies.

Transport: Glas is zwaarder dan kunststof. Dit resulteert in hogere transportkosten en CO2-uitstoot tijdens transport en is dus veel slechter voor met milieu.

Levensduur: Traditioneel glas is gaat sneller kapot en gaat minder lang mee dan kunststof glas. Hierdoor moeten glazen vaker vervangen worden.

Kunststof of plastic glas:

Productie: De productie van kunststof glazen vereist meestal minder energie dan glas. Dit varieert afhankelijk van het gebruikte kunststofmateriaal.

Recyclebaarheid: De meeste kunststoffen kunnen worden gerecycled. Dit verkleint de CO2-voetafdruk.

Levensduur: Kunststof glas is steviger, geschikt voor hergebruik en gaat langer mee. Dit is gunstig voor het milieu. Deze hoef je veel minder vaak te vervangen dan glas!

 

Kan ik informatie over kunststof of plastic glazen ontvangen?

De tijd dat een glas breekt nadat je hem laat vallen is nu voorbij. Ben je ook zo enthousiast en wil je meer informatie ontvangen over kunststof of plastic glazen, zie onze website voor alle soorten en maten. Wil je graag een kunststof glas testen? Van de meeste glazen kunnen we je een sample opsturen. Vraag gerust naar de mogelijkheden of vraag een offerte of digitale drukproef aan!