Welk bierglas past bij welk bier?

11 november 2019 - Leestijd 5 min.

Zoveel biersoorten als er zijn, zoveel verschillende bierglazen zijn er ook. De vorm van het glas heeft namelijk invloed op de geur en smaak van het bier, dus voor optimaal drinkgenot is het belangrijk om het juiste bierglas te kiezen. Je hebt glazen die voor veel verschillende soorten bier kunnen worden gebruikt, maar ook bierglazen voor een bepaald type speciaalbier. Maar welk bierglas past er nu precies bij welk bier? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet in een handig overzicht.

Voor ieder biertje het perfecte glas

Hieronder staan zeven van de populairste en bekendste soorten bierglazen op een rij, met daarbij een korte omschrijving van het bier dat je er het beste in kunt schenken of tappen.

 

Fluitje

Het fluitje is een van de bekendste bierglazen, die alom worden gebruikt binnen de horeca. Dit is een klein, langwerpig glaasje, recht of licht gebold, waarin diverse pilseners of Lagers worden geschonken of getapt. Door de vorm van het glas blijft de schuimlaag van het pilsje of de Lager langer intact.

 

Tulp

Een tulp is een zeer veelzijdig bierglas. Zoals de naam al zegt heeft dit glas een tulpvormige kelk, en het glas is voorzien van een voetstuk met steel. Doordat de vorm van het glas alle ruimte biedt voor een schuimkraag en de bolling van de kelk de aroma’s goed vasthoudt, is de tulp met name geschikt voor de donkerdere, smaakvolle bieren (zoals Belgische bieren). Pils, witbier of Weizen kun je hier juist beter niet in uitschenken.

 

Weizen

Het Weizenbierglas is speciaal ontwikkeld voor de Duitse Weizenbieren. Dit zijn lange, smalle glazen, vaak met een versmalling onderin. Deze versmalling zorgt niet alleen voor een fijnere grip op het glas, maar zorgt er ook voor dat er een mooie schuimkraag wordt gevormd op het bier, waardoor de smaak beter behouden blijft.

 

Kelk / Bokaal

In een kelk of bokaal worden vaak de Belgische bieren geschonken, zoals trappist, abdijbier, dubbel of tripel. Een kelk heeft een ronde, open vorm, waardoor de geuren en smaken van deze bieren goed tot uiting komen. Bovendien heeft een bokaal een steel: door het glas aan de steel vast te houden, blijft het bier beter op temperatuur.

 

Vaasje

Een vaasje, in Nederland ook wel bekend als een Amsterdammertje, is een praktisch, conisch glas, soms voorzien van een handige stapelrand. Net als het fluitje wordt het vaasje veelvuldig gebruikt om pilsneners uit te schenken.

 

Sommelier

Het bijzondere sommelierglas is speciaal ontwikkeld voor het proeven en keuren van allerhande biersoorten, met pilseners en Lagers als de enige uitzonderingen. Dit glas heeft een sterkere bolling dan de tulp om de aroma’s nog beter vast te houden, en een wijd uitstaande drinkrand. Bovendien is het glas vaak voorzien van reliëf op de bodem, waardoor de schuimkraag mooi blijft. Een alternatief voor het sommelierglas is een TEKU glas, dat nagenoeg dezelfde vorm heeft.

 

Pul

En als laatste maar zeker niet als minste: de bekende bierpul. Dit grote bierglas wordt onder andere vaak gebruikt bij Oktoberfeesten. Een pul is een groot, robuust glas waar meestal een halve liter (of meer!) bier in past. Belangrijk voordeel is dat een pul tegen een stootje kan, dus er kan naar hartenlust mee worden geproost. In een pul smaken met name Duitse Lagers, Märzen, Belgische witbieren en natuurlijk Oktoberfestbieren het best.

 

Elk glas leverbaar op aanvraag

Elk van de omschreven bierglazen is beschikbaar via onze website. Mocht je juist op zoek zijn naar een bepaald type bierglas dat niet op onze website te vinden is, dan kun je daarnaar vragen bij de klantenservice. Meestal kunnen wij het gewenste bierglas dan alsnog aanleveren (indien gewenst natuurlijk ook met opdruk), dus vraag gerust naar de mogelijkheden!