Welk bierglas past bij welk bier?

15 juli 2024 - Leestijd 2 min.

Zoveel biersoorten als er zijn, zoveel verschillende bierglazen zijn er ook. De vorm van het glas heeft namelijk invloed op de geur en smaak van het bier. Je zult er in de kroeg niets van merken, maar het is echt zo! Voor optimaal drinkgenot is het daarom belangrijk om het juiste bierglas te kiezen. Je hebt glazen die voor veel verschillende soorten bier kunnen worden gebruikt, maar ook bierglazen voor specifieke speciaalbieren. Maar welk bierglas past er nu precies bij welk bier? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet in een handig overzicht.

Voor ieder biertje het perfecte glas

 

Hieronder staan zeven van de populairste en bekendste bierglazen op een rij, met daarbij een bondige omschrijving van het bier dat het beste bij het glas past!

 

Fluitje

Het fluitje is een van de bekendste bierglazen en, vooral binnen de horecagelegenheden. Dit is een klein, slank glaasje, recht of licht gebold, waarin verschillende pilseners of lagers worden geschonken of getapt. Door de vorm van het glas blijft de schuimlaag van het biertje of de lager langer intact. Dit maakt het fluitje ideaal voor lichte, frisse bieren.

 

Tulp

Een tulp is een zeer veelzijdig bierglas. Zoals de naam al zegt, heeft dit glas een tulpvormige kelk en het is voorzien van een voetstuk met steel. De vorm biedt ruimte voor een mooie schuimkraag en de bolling van de kelk houdt de aroma’s goed vast. Daarom is de tulp met name geschikt voor donkerdere, smaakvolle bieren zoals Belgische bieren. Pils, witbier of weizen kun je hier juist beter niet in uitschenken.

 

Weizen

Het weizenbierglas is speciaal ontwikkeld voor de Duitse weizenbieren. Dit zijn lange, smalle glazen met een versmalling onderin. Deze versmalling zorgt niet alleen voor een fijne grip op het glas, maar zorgt er ook voor dat er een mooie schuimkraag wordt gevormd op het bier, waardoor de smaak beter behouden blijft. Weizenbieren komen het best tot hun recht in deze glazen.

 

Kelk / Bokaal

In een kelk of bokaal worden voornamelijk Belgische bieren geschonken, zoals trappist, abdijbier, dubbel of tripel. Een kelk heeft een bolle vorm, waardoor de geuren en smaken van deze bieren goed tot uiting komen. Bovendien heeft een bokaal een steel, waardoor het bier beter op temperatuur blijft als je het glas aan de steel vasthoudt. Dit maakt de kelk perfect voor rijke, complexe bieren.

 

Vaasje

Een vaasje, in Nederland ook wel bekend als een Amsterdammertje, is een praktisch, conisch glas. Sommige vaasjes zijn ook stapelbaar leverbaar, wel zo handig! Net als het fluitje wordt het vaasje veelvuldig gebruikt om pilseners uit te schenken. De eenvoudige vorm maakt het glas veelzijdig en geschikt voor dagelijks gebruik.

 

Sommelier

Het bijzondere sommelierglas is speciaal ontwikkeld voor het proeven en keuren van diverse biersoorten, met pilseners en lagers als de enige uitzonderingen. Dit glas heeft een sterkere bolling dan de tulp om de aroma’s nog beter op te bergen en een wijde drinkrand. Bovendien is het glas vaak voorzien van reliëf op de bodem, waardoor de schuimkraag mooi blijft. Een andere optie voor het sommelierglas is een TEKU-glas, dat nagenoeg dezelfde vorm heeft.

 

Pul

En als laatste, maar zeker niet als minste: de welbekende bierpul. Dit grote bierglas wordt vaak gebruikt bij Oktoberfeesten. Een pul is een groot, robuust glas waar meestal een halve liter (of meer!) bier in past. Een belangrijk voordeel is dat een pul tegen een stootje kan, dus er kan naar hartenlust en met passie mee worden geproost. In een pul smaken met name Duitse lagers, märzen, Belgische witbieren en natuurlijk oktoberfestbieren het best.

 

Elk glas leverbaar op aanvraag

Elk van de hierboven omschreven bierglazen is beschikbaar via onze website. Mocht je op zoek zijn naar een bepaald type bierglas dat niet op onze website te vinden is, dan kun je daar altijd naar vragen! Meestal kunnen wij het gewenste bierglas dan alsnog aanleveren, indien gewenst natuurlijk ook met opdruk. Vraag gerust een digitale proefdruk of een offerte aan, wij staan voor jullie klaar!