Welk koffiekopje is geschikt voor welke koffie?

12 april 2021 - Leestijd 3 min.

Even een ‘bakkie’ doen. Een veelgehoorde uitspraak in Nederland. Het is dus ook niet zo gek dat de Nederlanders wereldwijd op plek 5 staan wat betreft koffieconsumptie(bron: ICO). Maar liefst 8,4 kilo koffie per hoofd van de bevolking. Dat is gemiddeld zo'n 2,4 koppen koffie per dag. Die koffie drinken we uit mokken, kopjes of glazen. Tijd om de verschillende soorten kopjes eens onder de loep te nemen.

Koffiekopjes 

Veel restaurants en horeca-gelegenheden maken onderscheid tussen drie verschillende formaten kopjes. Op een rijtje van klein naar groot: espressokopjes, koffiekopjes en cappuccinokopjes. Een espressokopje is een klein kopje met zo’n 30 ml geconcentreerde koffie. Het ‘gewone’ koffiekopje is iets groter. De hoeveelheid koffie bij een gewone kop ligt tussen 70 en 95 ml. De koffie in deze kopjes is aangelengd met water, waardoor de smaak minder sterk is dan espresso. De grootste variant is het brede, bolvormige cappuccinokopje. Hier past gemiddeld zo'n 180 ml in. In de meeste gevallen zijn deze drie verschillende kopjes voorzien van een schotel. 

 

Koffiemokken 

Een mok is een stuk groter dan een doorsnee koffiekopje. Er past vaak wel 150 tot 300 ml in. Ideaal dus voor de echte koffie- of theeliefhebbers. Je hoeft niet 5 keer heen en weer te lopen voor een kleine hoeveelheid, maar hebt in één keer genoeg voor een poosje. Koffiemokken hebben in principe altijd een oor. Mokken zonder oor worden aangeduid als bekers.  

 

Koffieglazen 

Tegenwoordig zijn glazen ook erg populair voor het serveren van koffie. In een glas komen de lagen van bijvoorbeeld een cappuccino of latte macchiato extra mooi naar voren. Je kunt dus goed zien hoe de koffie is opgebouwd. Op deze manier maak je het drinken van koffie een echte beleving. Ook zijn er dubbelwandige glazen. De koffie blijft hierin langer warm, maar je kunt het glas aan de buitenkant prima vasthouden.  

 

In onze webshop vind je een ruim assortiment aan koffiekopjes, mokken en glazen. Welke variant je ook kiest voor het serveren van je koffie, je kunt ze altijd laten bedrukken met je bedrijfslogo. Een mooie en efficiënte manier om je bedrijf te promoten!