Wat is het verschil tussen graveren en bedrukken?

14 juni 2019 - Leestijd 3 min.

Als (horeca)onderneming wil je jezelf graag zo duidelijk mogelijk onderscheiden van je concurrentie. Een manier om dat te doen is om je logo op je servies en glaswerk te plaatsen. Twee manieren om dit te doen zijn graveren en bedrukken. Beide technieken hebben hun eigen kenmerken, en we leggen je er hieronder graag meer over uit.

Glaswerk en servies bedrukken

Glaswerk of servies bedrukken met een logo gebeurt door middel van zeefdruk. Hierbij wordt de afbeelding (transfer) op het glas of porselein geplakt, waarna het wordt afgebakken in een oven op ca. 600 graden (glaswerk) of 800-900 graden (porselein).

 

De opdruk op glaswerk is dan krasvast en afwasbestendig, en bovendien van uitstekende horecakwaliteit, waardoor je er jarenlang plezier van hebt. Op porselein servies is de bedrukking 100% vaatwasmachinebestendig en krasvast. Ideaal voor veelvuldig gebruik in de horeca of bedrijfskantine. Bedrukken is de meestgebruikte optie binnen de horeca; bij aantallen vanaf 36 stuks is dit per stuk goedkoper dan graveren. Bovendien kunnen er natuurlijk meerdere kleuren worden gebruikt in de opdruk, waar bij graveren geen sprake van is. De levertijd voor het bedrukken van glaswerk en servies is circa 10 werkdagen.

 

Wat is (laser)graveren?

Bij graveren wordt het logo in het glas getekend met behulp van een laser. Dit levert een zeer precies afgewerkt resultaat op, en het gegraveerde glas blijft vaatwasmachinebestendig. Graveren is vaak al mogelijk bij een zeer kleine oplage (vanaf 12 stuks), en gegraveerde glazen kunnen snel worden geleverd. Leuk voor een geboorte, kraamfeest of trouwdag. Het resultaat van graveren is een decoratie in een melkwitte matte kleur wat het glaswerk een luxe uitstraling geeft. Op dit moment is het voor ons enkel mogelijk om glaswerk te graveren.

 

Een nadeel van deze methode is dat graveren relatief prijzig is bij grotere aantallen (vanaf 36 stuks). In dit geval is het aantrekkelijker om te kiezen voor bedrukking in ets coating. 

 

Etscoating: bedrukken met graveerlook

Naast de ‘standaard’ opties voor bedrukken en graveren, is het ook mogelijk om te bedrukken alsof het glas is gegraveerd. We bedrukken hierbij glazen met een speciale druktechniek: etscoating of imitatie ets. Door de kleur van de inkt is de opdruk nagenoeg niet te onderscheiden van een gravure. Met etscoating krijg je dus de uitstraling van graveren met de voordelen van bedrukken. Ets coating is alleen geschikt voor glaswerk. Wat je ook kiest – bedrukken, graveren of een etscoating – je servies en glaswerk met logo wordt uniek!