Wat zijn CMYK kleuren?

23 maart 2019 - Leestijd 5 min.

CMYK kleuren (Cyan, Magenta, Yellow, Key). Het CMYK-kleurmodel wordt veel gebruikt in de drukkerij wereld. Om deze kleur samenstelling beter te begrijpen, is het het beste om te beginnen met RGB kleuren. Het RGB-kleurmodel  opgebouwd uit (rood , groen en blauw) wordt gebruikt in uw televisie of computer monitor, en daar moet u uw projecten tijdje zal bekijken nog steeds op het scherm .

Deze kleuren kunnen alleen worden bekeken met natuurlijk of geproduceerd licht, zoals in het computer scherm, en niet een vel papier.

Wanneer twee RGB-kleuren in de zelfde verhouding met elkaar worden vermengd, dan ontstaan de kleuren van CMYK- model, bekend als subtractieve kleurmenging. Groen en blauw voor cyaan (C) , rood en blauw creëert magenta (M) , en rood en groen creëert geel (Y). Zwart wordt toegevoegd aan het model omdat het niet kan worden gemaakt met de 3 subtractieve kleurmenging. De K of “key ” staat voor zwart in het CMYK in het drukproces

rgb-and-cmyk

De vier kleuren in het drukproces maken gebruik van van vier drukplaten; één voor cyaan, éé voor magenta, één voor geel en één voor zwart. Wanneer de kleuren worden gecombineerd op papier (in werkelijkheid afgedrukt als hele kleune puntjes)​​, dan ziet het menselijk oog het uiteindelijke beeld CMYK in Graphic Design.

 

Grafisch ontwerpers hebben te maken met de vertaalslag van het zien van hun werk op het scherm in RGB, hoewel hun uiteindelijke afgedrukte stuk zal zijn in CMYK. Digitale bestanden moeten worden geconverteerd naar CMYK voordat ze worden verzonden naar printers, tenzij anders vermeld .


Vanwege dit probleem is het belangrijk om ”stalen (monsters) ” bij het ontwerpen te gebruiken om tot de juiste kleur te komen. In relatie met een ontwerper en opdrachtgever kan door middel van een gedrukt voorbeeld vooraf aan een productierun overeenstemming over de juiste kleur wordenbereikt.


Een geselecteerd monster monster kan dan worden gekozen in Photoshop, Coreldraw of Indesign om de gewenste resultaten te verzekeren. Hoewel de kleuren op het scherm niet volledig overeenstemmen met het staal, weet je hoe de uiteindelijk kleur er uit komt te zien. U kunt ook het bestand ook uit printen (de meeste printer cardridges werken op basis van CMYK), dan heeft u een fysiek voorbeeld welke betrouwbaarder is dan een computer scherm.

 

Indien u vragen heeft over kleuren met betrekking tot CMYK kleuren mail ons dan via info@rikegroup.com.