Wat is het verschil tussen aardewerk, keramiek en porselein?

9 maart 2020 - Leestijd 5 min.

Denk je aan servies, dan denk je al snel aan porseleinen kopjes, schoteltjes en bordjes. Aardewerk of keramiek wordt vaak gebruikt als synoniem voor porselein, maar in werkelijkheid is dat niet hetzelfde. Hoewel beide typen producten in de basis gemaakt worden van water en klei, zijn er wel degelijk verschillen tussen aardewerk en porselein. In deze blog geven we antwoord op een aantal vragen over aardewerk, keramiek en porselein, in relatie tot onze servies items.

Wat is porselein?

Porselein is een materiaal met een verfijnde, luxueuze uitstraling dat soms zelfs enigszins lichtdoorlatend is – maar laat je daardoor niet om de tuin leiden! Het is namelijk ook zeer stevig, doordat het wordt geproduceerd bij een zeer hoge temperatuur (1300-1500 graden Celsius).

 

Porselein is er in verschillende varianten. Zo is er bijvoorbeeld Fine Bone China, zeer dun en verfijnd luxe porselein dat deels wordt gemaakt van gecalcineerde runderbeenderen. Dit is prachtig wit van kleur. Een ander voorbeeld is Premium Porselein. Dit is iets dikker en zwaarder porselein met vaak een gebroken witte of crèmekleurige tint.

 

Wat is aardewerk of keramiek?

Aardewerk en keramiek zijn twee benamingen voor serviesgoed dat voornamelijk uit klei bestaat. Keramisch servies heeft een wat meer robuuste uitstraling dan porselein, maar ook dit kan misleidend zijn. Aardewerk wordt vervaardigd bij een lagere temperatuur dan porselein (800-1150 graden Celsius).

 

Door zijn robuuste en stoere uitstraling is keramisch servies erg populair. Ook van keramiek bestaan uiteraard verschillende varianten, waaronder Stoneware. Dit type aardewerk wordt gemaakt van klei met een fijne korrel, en is wat sterker dan andere typen aardewerk.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van porselein en aardewerk?

Porseleinen servies is erg stevig en licht van gewicht ten opzichte van aardewerk. Beide eigenschappen maken porselein uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik. Daarnaast is het vaatwasmachinebestendig en eenvoudig schoon te maken. Daarentegen kan porselein niet goed warmte geleiden, en is het vrijwel alleen in wittinten verkrijgbaar.

Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit. Net als porselein is aardewerk geschikt voor in de vaatwasser, maar het kan niet te lang in een vochtige vaatwasser blijven staan. Zowel porseleinen als keramisch servies is overigens geschikt voor gebruik in de magnetron.

 

Wat voor producten verkoopt Riké?

Het servies in onze webshop is gemaakt van 100% porselein van uitstekende horecakwaliteit. Dit betekent dat onze producten bestand zijn tegen intensief gebruik; ze worden dan ook veelvuldig afgenomen door diverse horecagelegenheden, maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfskantines. Door de speciale zeefdruktechnieken die wij gebruiken, blijft bovendien niet alleen het servies zelf, maar ook de opdruk (met bijvoorbeeld je logo of slogan) jaren in perfecte staat. Sta jij nu ook te popelen om je eigen bedrukte servies samen te stellen? Kijk dan snel op onze website en plaats een aanvraag, of vraag naar de mogelijkheden! Naast servies kun je bij Riké ook terecht voor bedrukt glaswerk en waterflessen voor de horeca.