Wat zijn PMS kleuren?

23 maart 2019 - Leestijd 4 min.

Pantone kleuren en het Pantone Matching System (PMS)

Het Pantone Matching System bestaat uit 14 basiskleuren. Deze patone kleuren worden gemengd in verschillende kleuren en daaruit vloeien uiteindelijk alle mogelijke kleuren voort die in het systeem voor komen.

U kunt de PMS kleuren online bekijken. Daarnaast wordt er in de grafische branche veel gebruikt gemaakt van het boek waar de kleuren in gedrukt staan. (Pantone Solid Chips Boeken). Dit boek is altijd leidend boven een digitale weergave van PMS kleuren. In dit boek zijn de kleuren op drie verschillende manieren gedrukt: glanzend gestreken, ongecoat en gecoat mat.


Aldus kan het uiterlijk van een kleur variëren naargelang het papier. Het doel bij de oprichting van het Pantone Matching System, was niet om een uniforme uitstraling van de kleuren te bereiken, ongeacht het medium, maar om af te drukken met een uniform kleur recept op verschillende soorten papier.


Daarom worden Pantone steunkleuren worden niet alleen gekenmerkt door een nummer code, maar ook met de juiste papieren code ( C = Coated , U = Ongecoat , M = mat).

 

Het Pantone Matching System heeft zich gevestigd als een wereldwijde standaard in de ontwerp en de grafische industrie .

Houd er rekening mee dat de weergave van de kleuren op het scherm kunnen afwijken van die in het origineel. Het is slechts een oriëntatie op het Pantone-kleuren systeem. Bindend is de informatie in één van de ORIGINELE PANTONE kleur gidsen.

 

Waarom wordt er voor relatiegeschenken branche meestal gekozen voor PMS in plaats van CMYK?

Een PMS kleur is een kleur die aan een bepaalde standaard voldoet. Daardoor weet je altijd dat je telkens met exact de juiste kleur te maken hebt. Dit type kleuren worden ook wel steunkleuren genoemd. Bij CMYK wordt de kleur pas gemengd zodra deze wordt gemaakt en hierdoor kan een afwijking ontstaan. Als je exact dezelfde kleur nodig hebt dan is PMS (pantone) een betrouwbare keuze. Dit is tevens de reden waarom in de relatiegeschenken branche en zeefdrukkerijen bij voorkeur met PMS gewerkt wordt. Ook is bij bedrijfslogo’s PMS een veel gebruikte manier om te zorgen dat de merk identiteit in de vorm van de kleur hetzelfde blijft.


Naast het betrouwbare aspect van de PMS kleuren is er nog het kosten aspect. Indien je maar 1 of 2 kleuren opdruk nodig hebt, dan is dat voordeliger dan wanneer je vanuit CMYK eerst 4 kleuren moet mengen om tot 1 kleur te komen.

 

Er zijn online veel tools te vinden waarbij je op basis van CMYK de juiste PMS kleur kan vinden, bijvoorbeeld deze van Ginifab helpt je van CMYK naar PMS. Ook hiervoor geldt zoals reeds genoemd dat dit slechts indicatief is, bij professioneel gebruik is het zaak om het offifciele gedrukte boek re raadplegen.

 

Indien u vragen heeft over kleuren met betrekking tot uw bedrijfslogo of hulp nodig heeft met het vinden van de juiste PMS kleuren mail ons dan via info@rikegroup.com.