Welk wijnglas voor welke wijn?

21 juni 2024 - Leestijd 4 min.

Stel je voor: in de zomer zit je op je favoriete terras. Je vraagt je ineens af waarom de wijn daar altijd zo heerlijk en aangenaam smaakt. Het zit hem naast de smaak, vooral in het glas waarin de wijn wordt geschonken. Wijn is een verfijnde en luxe drank. Hierdoor kan het juiste glas de smaakbeleving echt beter maken. 

Voor een volle rode wijn heb je een ander glas nodig dan voor een fruitige witte wijn. Het glas maakt echt een verschil; dit is belangrijk! In deze blog leggen we uit welke glazen passen bij welke soorten wijn, dus ook bij jouw favoriet!

De vorm van wijnglazen

De meeste wijnglazen bestaan uit een kelk met een steel en een voet. Het verschil tussen de diverse wijnglazen zit vooral in de vorm en inhoud van de kelk. De kelk kan breder, smaller of boller zijn, en de inhoud varieert van 10 of 12 cl tot soms wel 50 cl. Geloof het of niet: de vorm van het glas kan de smaakbeleving van de wijn maken of breken!

Verschillende soorten wijnglazen

1. Kenmerken van rode wijnglazen

Rode wijnen staan erom bekend dat ze moeten ‘ademen’ om het best tot hun recht te komen. Maar wat betekent dit in de praktijk? Een rode wijn kan het best geschonken worden in een groter glas met meer bolling. Dit is zo, zodat de wijn maximaal contact heeft met de lucht. Dit komt de smaak van de wijn ten goede. Door het glas halfvol te vullen, geef je de ruimte om de wijn te laten ‘walsen’: het glas wordt rondgedraaid om de verschillende smaken en geuren (het ‘bouquet’ van de wijn) naar voren te laten komen.

 

2. Glazen voor witte wijn en rosé

Witte wijnen en rosé zijn lichter en minder complex van smaak. Witte wijnen hebben dan ook minder ruimte nodig dan rode wijn. Ze komen het best tot hun recht in wijnglazen met een kleinere en minder gebolde kelk. Een smallere kelk zorgt ervoor dat de aroma’s van de witte wijn of rosé niet we gaan, waardoor het in balans blijft. Ook blijft de wijn in smallere glazen langer koel.

 

3. Mousserende wijn en champagne

Voor champagne en mousserende wijnen zijn glazen met een lange, smalle kelk het meest geschikt. Door de vorm blijven de bubbels langer in de wijn, en natuurlijk kan met deze ‘flutes’ heerlijk worden geproost. Nog een leuk detail: in de meeste champagneflutes wordt een kleine oneffenheid aangebracht in de kelk, waardoor het lijkt alsof de bubbels vanuit dit punt opstijgen.

 

4. Wijn proeven in een wijnproefglas

Naast de normale wijnglazen, zijn er ook specifieke  en kleine wijnproefglazen. Er is zelfs een standaard wijnproefglas! Alle normale maten zijn in 1977 vastgesteld door het ISO, zodat er vanaf dat moment geen verwarring meer was over ‘het juiste glas’. In de proefglazen, met een inhoud van ongeveer 215 ml, wordt 50 ml wijn geschonken. Zo kan je ideaal proeven!

 

Wijnglazen van Riké

Wij verkopen op onze website heel veel verschillende soorten en maten wijnen. Daardoor weet je zeker dat je bij ons het perfecte wijnglas voor jou kunt vinden. Onze wijnglazen worden vaak afgenomen door de horeca en kantoren en kunnen worden bedrukt of gegraveerd met een logo op schenkhoogte. Dit is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Bedrukte wijnglazen kunnen een stijlvolle toevoeging zijn aan jouw restaurant, bar of evenement.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor bedrukte wijnglazen? Kijk eens rond op de website en plaats direct een aanvraag. Vraag vandaag nog een offerte of digitale proefdruk aan en ontdek hoe je jouw wijnglazen kunt personaliseren voor een onvergetelijke ervaring.