Welk wijnglas voor welke wijn?

20 maart 2020 - Leestijd 4 min.

Wijn wordt over het algemeen gezien als een verfijnde, luxueuze alcoholische drank, die dan ook recht moet worden aangedaan met het glas waarin het wordt uitgeschonken. Voor een volle, rode wijn met een complexe smaak is dan ook een ander wijnglas geschikt dan voor een frisse, fruitige, witte wijn. In deze blog leggen we uit welk glas het meest geschikt is voor welke wijn.

De vorm van wijnglazen

De meeste wijnglazen bestaan uit een kelk met een steel en een voet. Het verschil tussen de diverse wijnglazen zit vooral in de vorm en inhoud van de kelk. De kelk kan breder, smaller of boller zijn, en de inhoud varieert van 10 of 12 cl tot soms wel 50 cl. Geloof het of niet: de vorm van het glas kan de smaakbeleving van de wijn maken of breken!

 

Rode wijn

Rode wijnen staan erom bekend dat ze moeten ‘ademen’ om het best tot hun recht te komen. Maar wat betekent dit in de praktijk? Een rode wijn kan het best worden uitgeschonken in een glas met een grote, bolle kelk, zodat de wijn maximaal contact heeft met de lucht. Door het glas ongeveer halfvol te schenken, geef je de ruimte om de wijn te laten ‘walsen’: het glas wordt rondgedraaid om de verschillende smaken en geuren (het ‘bouquet’ van de wijn) naar voren te laten komen. De bolling van de kelk zorgt er verder voor dat de geuren en smaken worden vastgehouden.

 

Witte wijn en rosé

Witte wijnen en rosé zijn lichter en minder complex van smaak. Deze wijnen hebben dan ook niet zoveel ruimte nodig als rode wijn, en komen het best tot hun recht in wijnglazen met een kleinere en minder gebolde kelk. Een smallere kelk zorgt ervoor dat de aroma’s van de witte wijn of rosé niet zomaar vervliegen en daardoor blijft de balans intact. Ook blijft de wijn in smallere glazen langer koel.

 

Mousserende wijn en champagne

Voor champagne en mousserende wijnen zijn glazen met een lange, smalle kelk het meest geschikt. Door de vorm blijven de bubbels langer in de wijn, en natuurlijk kan met deze ‘flutes’ heerlijk worden geproost. Nog een leuk detail: in de meeste champagneflutes wordt een kleine oneffenheid aangebracht in de kelk, waardoor het lijkt alsof de bubbels vanuit dit punt opstijgen.

 

Wijn proeven in een wijnproefglas

Naast de gewone wijnglazen die je thuis of in een restaurant gebruikt, zijn er ook speciale glazen om wijn uit te proeven. Deze glazen hebben vanzelfsprekend een kleinere inhoud dan gewone wijnglazen. Er is zelfs een standaard wijnproefglas! Alle maten – van de breedte van de voet tot de lengte van de steel en de inhoud en bolling van de kelk – zijn in 1977 gestandaardiseerd door het ISO, zodat er vanaf dat moment geen twijfel meer was over ‘het juiste glas’. In de proefglazen, met een inhoud van ongeveer 215 ml, wordt 50 ml wijn geschonken.

 

Wijnglazen van Riké

Op onze webshop vind je een uitgebreide selectie wijnglazen in allerlei vormen en maten. Daardoor weet je zeker dat je bij ons het perfecte wijnglas kunt vinden voor iedere wijnsoort en voor iedere gelegenheid. Onze wijnglazen worden veelvuldig afgenomen door de horeca, en worden vaak bedrukt met een logo op schenkhoogte – dat is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor bedrukte wijnglazen? Kijk eens rond op de website en plaats direct een aanvraag.